Dogadjaji


PREDSTAVLJENE MOGUĆNOSTI STUDIRANJA I STAŽIRANJA U NJEMAČKOJ

 

Brojne mogućnosti za studiranje, stažiranje i istraživački rad u Njemačkoj, koje su na raspolaganju studentima i istraživačima Univerziteta Crne Gore, predstavljene su danas u Rektoratu. Ambasadorka Njemačke u Crnoj Gori Gudrun Štajnaker poručila je studentima da iskoriste ponuđene mogućnosti, ,,jer visoko obrazovanje nije više ograničeno na nacionalni nivo, a studiranje danas podrazumijeva međunarodnu saradnju i boravak na drugim univerzitetima“. Ona je, tokom razgovora sa rektorkom Radmilom Vojvodić istakla da Njemačka snažno podržava regionalnu saradnju u oblasti obrazovanja. Rektorka Vojvodić naglasila je značaj osnivanja Regionalne platforme za saradnju u oblasti visokog obrazovanja i istraživanja, udruženja formiranog sa ciljem unapređenja saradnje među regionalnim univerzitetima, kroz inicijative, strateške debate i različite aktivnosti. Univerzitet Crne Gore aktivno učestvuje u radu Platforme, a posebna pažnja posvećena je podizanju kvaliteta magistarskih i doktorskih studija. Prema rektorkinim riječima, akademsko osoblje i studenti bi trebalo što više da koriste mogućnosti razmjene i usavršavanja.

Njemačka služba za akademsku razmjenu (DAAD) nudi veliki broj stipendija, a studenti svih oblasti studija mogu aplicirati za intenzivne kurseve njemačkog jezika, master ili doktorske studije. Istraživači se mogu prijaviti za boravak na nekom od njemačkih univerziteta, najduže na tri mjeseca. Za stipendije se može prijavljivati do 15. novembra.

Danas su predstavljene i stipendije njemačke privrede koje dodjeljuje Fondacija dr Zoran Đinđić, uz pomoć kojih studenti završnih semestara studija, kao i svršeni studenti koji su stekli prvo radno iskustvo, mogu obaviti praksu u nekoj od prestižnih njemačkih kompanija, u trajanju od 3 do 6 mjeseci. Stipendije se dodjeljuju u oblasti ekonomije, tehničkih nauka, novinarstva, poljoprivrede, a prijave traju do 15. novembra.

Njemački Bundestag dodjeljuje međunarodnu parlamentarnu stipendiju (IPS), koja diplomiranim studentima omogućava da u periodu od 31. marta do 1. jula borave u njemačkom Parlamentu, aktivno sarađuju sa poslanicima i prate njihov rad. 

Nastavno osoblje i studenti Univerziteta Crne Gore moći će uskoro da se prijave i za razmjenu u okviru programa Erasmus+, a biće im na raspolaganju više od 20 univerziteta iz zemalja Evropske unije , sa kojima UCG ima potpisan ugovor. 

 

Prezentacije mozete preuzeti ovdje:

DAAD stipendije

IPS stipendije

dr Zoran Đinđić