PROJEKTI : ERASMUS MUNDUS - ECW

 Ova inicijativa Evropske komisije je namijenjena podsticanju  saradnje i mobilnosti u oblasti visokog obrazovanja. Mogucnosti koriscenja stipendija su namijenjene kako studentima tako i nastavnom i administrativnom osoblju.

Saradnja se vrsi na osnovu formiranja univerzitetskih mreza, koje cine zemlje odredjenog regiona (u slucaju Crne Gore, to su zemlje Zapadnog Balkana) i EU univerziteta. Unutar mreze, mobinost se odvija tako sto se studenti i nastavnici ciljnog regiona prijavljuju za boravke na nekom od EU partnerskih univerziteta i obratno.

Univerzitet crne Gore za sada ucestvuje u dva projekta: BASILEUS i JOINEUSEE


BASILEUS

 

``BASILEUS`` (Balkan Academic Scheme for the Internationalization of Learning together with EU Universities) program mobilnosti je jedan od projekata u okviru ove seme u koje je ukljucen Univerzitet Crne Gore. Trenutno je u toku prirpema aplikacije za Basileus III, i, ako bude odobren od strane EC, novi konkurs se moze ocekivati u oktobru 2010. U toku je evaluacija prijava koje su podnesene u okviru poziva zavrsenog u martu. Iz Crne Gore se prijavio ukupno 101 student iz Crne Gore, odnosno 12 studenata iz inostranstva je izrazilo zelju da dio studija provede u nasoj zemlji.

 

 

 

 ... detaljnije

JoinEU-SEE

 JoinEU-SEE je jos jedan program mobilnosti je jedan od projekata u okviru ove seme u koje je ukljucen Univerzitet Crne Gore. Novi konkurs se moze ocekivati u oktobru 2010.

U prethodnom roku, cije se prijave trenutno nalaze u postupku evaluacije, prijavilo se ukupno 86 studenata iz Crne Gore, odnosno 18 studenata iz inostransta je kao prvu opciju navelo Univerzitet Crne Gore.  

Detaljne informacije o programu mozete naci na www.joineusee.eu

 ... detaljnije